brusnice

Poznáte ich aj vy? Malý liečivý zázrak menom „brusnice“. Plody brusnice sú červenej farby, sú lesklé a guľaté bobule. Pokiaľ nemáte až tak jasno v prípade tohto malého ovocia, pokúsime vám ho priblížiť viac. Brusnice sú červené bobuľovité plody, ktoré rastú na nižšom kríku maximálne výšky 20 cm. Má veľmi veľa vetiev a neustále je zelenej farby. Podmienky pre svoj rast našli predovšetkým v Európe (v našich podmienkach najmä v suchých borovicových lesoch, v rašeliniskách a na planej piesočnatej pôde), Amerike a rovnako aj v Ázii.

Tipy, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne…

Sú bohaté predovšetkým na vitamíny A, B a C. Okrem toho obsahujú aj prvky, a to najmä horčík, fosfor, draslík, vápnik železo a sodík. V menšom počte sa v nich nachádza i jód, chróm a nikel. To však nie je všetko. Pokiaľ chcete o brusniciach vedieť viac, čítajte ďalej.

Brusnice si väčšina z vás môže spájať predovšetkým s brusnicovou omáčkou, ktorú dostanete v reštaurácii k divine, či k sviečkovej na smotane. Ale vedeli ste, že tieto červené bobuľky sú veľmi zdravé a dokážu byť veľmi nápomocné pri rozličných zdravotných ťažkostiach?

Brusnice majú totožné zloženie a účinky ako medvedica lekárska. Ako sme už uvádzali vyššie, obsahuje viacero vitamínov (A, B, C) a tiež stopových prvkov (horčík, fosfor, draslík, vápnik železo, sodík, jód, chróm, nikel). Okrem tohto všetkého sú brusnice bohaté i na fenolové glykozidy arbutín, metylarbutín, acetylarbutín, kofenylarbutín, salidrozid, triesloviny, flavonoidy, kyselinu citrónovú, jablčnú, benzolovú, antokyany, karotenidy a pektín.

Pýtate sa, či sú pre vás brusnice vhodné a kto by ich mal konzumovať najviac? Asi vás neprekvapíme, ak povieme, že brusnice by mal užívať každý a to už ako čerstvé, či ako zdravý doplnok výživy. Ale predovšetkým sú vyhovujúce pre veľkú skupinu diabetikov. Sú vynikajúcim pomocníkom pri hnačkových ťažkostiach. Najlepšie účinkujú pri zapálených močových cestách. Odborníci odporúčajú brusnice nielen ako vitamínovú bombu, ale aj ako liek proti herpesu vírusu typu 2, ktorý je najviac sa vyskytujúcim vírusom v ľudskom tele a zapríčiňuje najčastejšie opary na ústach. Samotné brusnice majú takú silu vďaka látkam, ktoré obsahujú, že zastavujú šírenie a rast všetkých vírusov ľudskom tele.

Brusnice majú rovnako vysoký účinok i v oblasti prevencie pred vznikom zubného kazu. Výskumníci potvrdili, že brusnice v podobe želatíny zamedzujú usadzovaniu baktérií nie iba v močovom mechúry, ale i na povrchu ľudských zubov. Ochraňuje ich tak nie iba pred vznikom zubného kazu, no i pred vytváraním zubného kameňa.

Už sme naznačili aj v našom článku, že brusnice majú uplatnenie aj v gastronómii. Je známe, že brusnice by sa mali konzumovať prevažne čerstvé a v surovom stave. Ale nie každý z vás ich obľubuje surové, preto sa rozhodnú, že si ich v kuchyni upravia. Možností je viacej, napríklad si ich môžete zavariť do pohárov ako bobule. Druhou možnosťou je urobiť si z nich marmeládu alebo ovocnú šťavu. Okrem toho máte možnosť ich pridať do rôznych kaší, jogurtov, ako aj do čajov.

Iným variantom môže byť, že si ich vysušíte. Sušené brusnice sú kvôli veľké množstvu vitamínov a minerálnych látok vynikajúcim zdrojom rýchlo nadobudnutej energie. Môžete sa s nimi stretnúť aj v podobe omáčky, najmä pri konzumácii diviny. Z brusníc môžete použiť aj listy, ktoré sú veľmi hodnotné a používajú sa prevažne na prípravu čajov a bylinných obkladov. Ich sezóna vrcholí od júla až do septembra a najvyššie účinky dosahujú v čerstvom, či sušenom stave. Dostali ste chuť na pravú chuť brusníc? Je to výborný nápad v tomto teplom počasí.

Dobrú chuť!

Vaša www.zenvia.sk